Kontakt

      olga@monocukiernia.pl

13-200 Działdowo
ul. Górna 9

Godziny otwarcia

Piątek 10:00 - 19:00

Sobota 10:00 - 19:00

Niedziela 10:00 - 19:00

ul.Górna 9 Działdowo

+48 783 788 818

Zamówienie slodkie stoły działdowo nidzica mława

ABC Słodkiego stołu

23 września 2021

Jedzenie to nieodłączna część każdego wesela, urodzin czy innych ważnych uroczystości w naszym życiu. Nikt z nas nie wyobraża sobie urodzin bez tortu, wigilii bez barszczu z uszkami czy Wielkanocy bez mazurka. W przypadku wesel para młoda coraz częściej decyduje się na słodki stół jako oddzielny element menu. Warto pamiętać że dobrze przygotowany bufet będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale także widowiskowym elementem dekoracji. Na co zwrócić uwagę ? Ile sztuk zamówić?

 

Jeśli decydujemy się na zamówienie słodkiego stołu, na pewno jednym z najważniejszych czynników będzie cena. Na koszt takiego zamówienia składają się produkty, praca cukiernika, transport, akcesoria (podkładki, patyczki), a także patery, tace czy stojaki. Kwota jaką musimy przygotować zależnie od wielkości zamówienia może oscylować od 400 zł do nawet 4000 zł. Warto polegać na sprawdzonych cukierniach o wyrobionej marce i opinii. Pamiętajmy że cena nie zawsze musi iść w parze z jakością, dlatego dobór odpowiedniej firmy będzie kluczowym czynnikiem dla powodzenia całej realizacji.

 

Wesele jest dla nas jednym z ważniejszych przyjęć w życiu. Nie dziwi więc że przywiązujemy wagę do najmniejszych detali.

 

Jak zaplanować słodki stół, aby jego wygląd zachwycił gości ?

 

W naszej pracowni przy projektowaniu bufetu pytamy przede wszystkim o motyw przewodni imprezy (np. marynistyczny, rustykalny, boho). Czasami para młoda wybiera po prostu grupę kolorów w której mają utrzymane być dekoracje. W cukierni Mono zależy nam aby bufet skrojony był indywidualnie i wpasowywał się w wygląd i klimat sali.

Jednym z najczęstszych błędów które widzimy jest ograniczanie się  jednego rodzaju słodkości.

Bufet z samych babeczek nie będzie wyglądał ciekawie i zginie wśród zastawy, owoców i ciast. Warto wybrać więcej rodzajów i kształtów deserów aby urozmaicić całość realizacji.

Od kilku lat w całej gastronomii obserwujemy trend niesymetryczności potraw, dekoracji i ułożeń. Nie inaczej jest w przypadku cukiernictwa. Dużo ciekawiej ze strony estetycznej jak i smakowej będzie kiedy do muffinek dodamy jeszcze monoporcje, tarty czy chociażby słodkie kubeczki. Dla gości całe ułożenie będzie wyglądało ciekawiej, a urozmaicone smaki na pewno znajdą swoich amatorów. Dla cukierników większa ilość produktów to większe możliwości dekoracji i zdobienia co pozytywnie wpłynie na wygląd całości.

 

Zdecydowanie najczęstszym pytaniem które dostajemy jest „Ile powinniśmy zamówić sztuk deserów?”. Śpieszymy z odpowiedzią bazując na licznych zamówieniach  w tym sezonie. Jeśli sala weselna zapewnia ciasta tradycyjne, a my chcemy, aby słodki bufet towarzyszył gościom tylko w pierwszych 2-3 godzinach imprezy to możemy przyjąć 1-2 sztuki na osobę. Jeśli chcielibyśmy aby nasz bufet „przetrwał” do późniejszych godzin powinniśmy policzyć po 3-6sztuk na osobę.

 

Poniżej przedstawiamy przykładową kalkulację:

Liczba gości 100x1 deser na osobę

Monoporcję: 25 sztuk

Tarty: 25 sztuk

Kubeczki: 25 sztuk

Cakepops: 25 sztuk


 Taki zestaw pozwoli na ciekawą aranżację candy baru, który będzie cieszył zarówno oczy jak i podniebienia gości 😉

 

Mamy nadzieję że rozjaśniliśmy Wam temat, a z pytaniami lub wątpliwościami zapraszamy serdecznie do nas.

 

Pamiętajcie że dowóz na terenie Działdowa macie gratis, ale zamówień w Mławie, Nidzicy i okolicach również chętnie się podejmiemy!